Kotły z wywrotem i do wytopu tłuszczu
- Kotły z wywrotem lub kotły z wywracanym koszem służą do gotowania lub gotowania i wychładzania dań na bazie warzyw i mięs, czyli farszy, gulaszy, zup, sosów oraz do uwadniania makaronu, ryżu, kaszy i do blanszowanie warzyw.
- Dostępne są również w wersji próżniowej z przeznaczeniem do gotowania w niższej temperaturze lub do odparowywania.
- Kotły i instalacje do wytopu tłuszczu są rekomendowane do zastosowań specjalnego przeznaczenia, jak produkcja smalcu klasycznego lub smalcu smakowego.
- Istnieje możliwość programowania procesów na potrzeby konkretnych receptur.
- Maszyny znajdują zastosowanie w firmach cateringowych, zakładach produkujących dania gotowe, w średnich i dużych zakładach przetwórstwa mięsa, drobiu i ryb oraz tłuszczu.
-
Charakteryzuje je:
- pojemność: od 200 l do 2000 l
- jedno-, dwu-, trzykomorowe
- zasilanie: elektryczne, parowe, na olej termalny
- wysoka temperatura powierzchni grzania – do 250°C
- grzanie pośrednie (wersja elektryczna) - grzałki zanurzone w oleju termalnym
- wyposażenie dodatkowe i funkcjonalności
- wykonanie w całości ze stali nierdzewnej (misa AISI 316)
- stabilna mocna konstrukcja - Dostępne wyposażenie dodatkowe w zależności od modelu: dozowanie płynów do misy, automatyczny załadunek, wagi tensometryczne, chłodzenie przez podwójny płaszcz, mikser, bezpośredni wtrysk pary, systemy odcedzania itp.
* Zdjęcia i rysunki mają charakter poglądowy. Przedstawione wydajności są informacyjne. Rzeczywiste wydajności zależą od produktu, warunków otoczenia oraz zastosowanego wyposażenia.